Waarom professionele foto’s belangrijk zijn voor de promotie van je band en alle tips.

Iedere band heeft een eigen imago, karakter en daarmee ook een andere uitstraling. Het is belangrijk hoe je jouw band presenteert naar de buitenwereld. Professionele foto’s kunnen hierbij helpen, maar moeten wel aansluiten bij de stijl en het imago van jouw band. In dit blogartikel vertellen wij jou waarom dit van belang is en hier lees je alle tips!

Waarom zijn professionele foto’s van bands belangrijk?

Professionele foto’s van hoge kwaliteit kunnen je band goed in de spotlight zetten. Fotografie is een belangrijk onderdeel van hoe je jouw band presenteert. De foto’s moeten impact hebben, waardoor ze opvallen. Zo heb ik als fotograaf de ‘Adobeshoot’ bedacht. Hierdoor zullen de foto’s al snel opvallen, omdat het geen standaard foto’s zijn. De foto’s komen eruit te zien als een soort filmposter, hoe gaaf! Deze foto’s gebruik je weer voor social media, je website en andere offline of online promoties. Foto’s geven namelijk een eerste indruk over je band. Bespreek van tevoren goed je wensen met een fotograaf, zodat je beeldmateriaal goed aansluit bij je identiteit en bij de muziek die je speelt. Niet gewoon een foto, maar artwork! 

Tip 1: Een goede voorbereiding

Heb je een fotograaf gevonden? Dan is het belangrijk om van tevoren goed te bespreken wat je precies voor foto’s wilt, waar je het beeldmateriaal voor wilt gebruiken, wat het doel hiervan is en welke kleding je aan wilt. Standaard bied ik één foto per shoot aan, in twee vaste formaten. Zo zijn de foto’s ook weer bruikbaar voor social media. Daarnaast krijg je standaard één portretfoto per persoon. Bedenk of de foto’s voor de online of offline promotie zijn, bijvoorbeeld voor op je website of social media, of juist weer voor offline flyers? Is dit voor de promotie van een evenement waar je gaat optreden? Denk aan een groot festival op Koningsdag, een evenement, een optreden tijdens carnaval of een concert? Bespreek dit dan ook goed met de fotograaf. 

Tip 2: Een goede invalshoek

Als fotograaf kijk ik naar de compositie, belichting en de invalshoek. Zo wil ik alles van je uit handen nemen, om het jou nog makkelijker te maken. Wil je de foto meer van het vooraanzicht, zijaanzicht of juist van bovenaf? Dit bepaal ik dan ook voor je. De juiste invalshoek is enorm belangrijk voor een foto. Ik zal samen met dus bespreek je wensen goed met de fotograaf. Als fotograaf test ik bijvoorbeeld met verschillende composities zodat je genoeg keuze hebt. 

Tip 3: De juiste achtergrond

Een achtergrond doet veel met een foto. Bedenk wat voor achtergrond goed past bij wat je uit wilt stralen met de beelden. Alle foto’s worden binnen in een fotostudio set-up gemaakt. Het eindresultaat wordt gemaakt in Adobe photoshop en zo creëer ik zelf een hele wereld hieromheen. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van een ‘green screen’. 

Tip 4: Foto’s bewerken

Fotobewerking is uiteraard een belangrijk onderdeel om niet te vergeten. Hier kunnen de kleuren en het contrast worden aangepast. Naast filters, kleuren en contrast kun je de foto natuurlijk ook nog bewerken in Photoshop. Dit doe ik als fotograaf dan ook weer zelf. Het is belangrijk om te bespreken met de fotograaf, ikzelf, hoe je de foto’s bewerkt zou willen hebben. 

Voorbeeld Adobeshoot band ‘Jetset Live’

Als professioneel fotograaf heb ik al meerdere bands en muzikanten gefotografeerd, individueel en als groep. Denk aan een zanger of zangeres, gitarist en een drummer. Zo was Jetset Live daar één van. Het idee was om er een stoer thema aan te hangen. Van tevoren waren de wensen van de band goed doorgenomen. Uiteindelijk kwam ik met het idee om de stijl van de bekende film Sin City aan te houden. Dit matchte qua belichting ook goed bij de stijl en het imago van de band. Voor de uitvoering heb ik een green screen gebruikt. Ben je als band ook nog op zoek naar een professionele fotograaf die het karakter van je band goed in de spotlight kan zetten, bijvoorbeeld voor de promotie van je event? Neem dan een kijkje op mijn website voor meer informatie over de werkwijze, locatie, de fotoshoot zelf, visagie, kleding, nabewerking en de prijzen: https://www.leoniekuizenga.nl/adobe-shoot/

Band Jetset
instagram