Stockfoto’s

10 stocksites met gratis afbeeldingen

Hieronder een top 10 stocksites waar je kwalitatief goede en uiteenlopende foto’s vindt. Je downloadt er foto’s die vrij zijn van rechten, waardoor je ze zonder naamsvermelding commercieel mag gebruiken.


Waar gebruik je stockfoto’s voor?

Voor je productfoto’s gebruik je vaak aangeleverde beelden. Stockfoto’s zijn hier niet bruikbaar, maar op heel veel andere plaatsen heb je ook ‘beeld’ nodig. Denk aan:

• Headers/sfeerbeelden op je site
• Blogs
• Nieuwsitems
• Digitale nieuwsbrieven
• Landingspagina’s
• Online campagnes
• En je socials


Rechten stockfoto’s

Bij de gratis stocksites hieronder vermeld hebben bijna alle beelden de CCO-licentie. Dat betekent dat je de afbeeldingen mag kopiëren en aanpassen. Ook voor commerciële doeleinden, zonder bronvermelding. In het algemeen geldt alleen de beperking dat je de foto niet mag distribueren of claimen dat jij de eigenaar bent (eigen licentie).

Hieronder een lijst van uiteenlopende stocksites. Een mooie mix van strakke beelden tot gewaagde foto’s en specialisaties zoals foodfotografie. Het aanbod van de ene site zal jouw doelgroep meer aanspreken dan de andere. Wellicht ten overvloede, maar hou dat altijd in gedachte. Een foto kan nog zo tof zijn, maar vraag je altijd af of het bij je doel en je doelgroep past.

1. BURST BY SHOPIFY >

Hier kun je duizenden royalty-vrije afbeeldingen vinden in hoge resolutie. Helemaal afgestemd op online ondernemers, geschikt voor alle toepassingen waar je als merchant mee te maken hebt. Van sfeerbeeld voor je shop tot afbeeldingen voor je Instagram-advertenties. Zowel tijdloze foto’s en illustraties als actuele themabeelden. Denk aan kerst en Back to School, maar ook thuiswerken en corona.

Check zeker de iets meer verstopte waardevolle content onder de kop ‘Business ideas’. Er staan op het moment 20 diepgaande casestudies met onder andere marketingtips en gratis passende afbeeldingen. Handig voor jouw shop en je marketingcampagnes.

2. STOCKSNAP >

Bij StockSnap vind je een mooie mix aan artistieke afbeeldingen en praktische foto’s voor elke business. Je kunt eenvoudig zoeken in hun database, maar neem ook zeker eens een kijkje in de categorieën. Gegarandeerd dat het net dat extra zetje inspiratie geeft om een passend beeld te vinden. Elke dag komen er nieuwe gratis afbeeldingen bij. Check bij elke zoektocht even opnieuw deze site.

3. UNSPLASH >

Als je al eens eerder op zoek bent geweest naar stockfoto’s dan ben je deze vast al tegengekomen. Alom geprezen, met meer dan 2 miljoen beelden van geweldige fotografen over de hele wereld. Ze houden het aanbod erg actueel, en dagen fotografen juist uit om beelden te maken omtrent (moeilijk weer te geven) thema’s als NFT, blockchain en cryptocurrency. Nadeel van deze stocksite is wellicht dat je bij gangbare thema’s overspoeld wordt met foto’s, maar de kwaliteit is in elke foto terug te vinden. Keuze-stress!

4. PICJUMBO >

Zoek je het kleiner en wat persoonlijker? Kijk dan eens naar picjumbo van de Tsjechische fotograaf Viktor Hanacek. De site zelf ziet er misschien niet zo gelikt uit, maar ongelooflijk hoe breed zijn aanbod is. En van hoge kwaliteit. Van prachtige food sfeerbeelden tot zakelijke shots. Check maar eens of het bij jouw webshop past. En doneer hem gerust een bakje koffie (zie de site linksonder).

5. FOCA STOCK >

FOCA Stock biedt een volledig archief van gratis stockfoto’s voor commercieel gebruik, met elke week nieuwe gratis afbeeldingen. Het heeft een grote focus op natuur stockfotografie en macro stockfotografie. Overzichtelijk site plus gratis tool om afbeeldingen om te zetten naar een social media item (bijvoorbeeld voor je Instagram Stories).

6. PEXELS >

Het Duitse Pexels is super profi. Niet alleen door honderdduizenden rechtenvrije beelden van hoge kwaliteit, maar ook de gratis video’s en extra tools. Gebruik je stockfoto’s om te bewerken (van bijsnijden tot compleet design) dan word je heel vrolijk van hun Photoshop plug-in. Hiermee heb je direct in PS toegang tot 30.000 afbeeldingen (groeit elke maand), en de foto’s die je op hun site liket worden automatisch opgenomen in (jouw) Photoshop. 

7. PIKWIZARD >

Ook hier kun je heerlijk struinen door een miljoen kwaliteitsfoto’s en video’s. Gelukkig is dankzij de zoekfunctie en de categorieën de gebruiksvriendelijkheid behouden. De site laadt snel, maar let wel op dat je vaak boven de gratis beelden enkele betaalde foto’s (van Adobe) ziet. Dit zit veelal ook verweven in de andere stocksites (er moet ook geld verdiend worden).

Gebruik je Pikwizard vaker, check dan zeker hun on-page fotobewerkingstool, de DesignWizard.

8. GRATISOGRAPHY >

Voor wat meer gewaagde beelden ga je naar Gratisography, een initiatief van fotograaf Ryan McGuire. Hier vind je niet de ‘standaard’ stockbeelden, maar foto’s met een meer artistieke insteek. Zo kun je je met een businessfoto al onderscheiden. Ga er zeker ook heen om opvallende beelden te downloaden voor je social media uitingen. Het is alleen al genieten van collectienamen als ‘funky food’, ‘amusing animals’ en ‘goofy grownups’.

 9. RAWPIXEL >

We hebben hier een meer trendy stocksite te pakken. Let er trouwens op dat de site is opgedeeld in gratis en betaald beeldmateriaal. Het staat vol moderne foto’s en gave illustraties die je gewoon wilt hebben. Zelfbenoemd hebben ze de meest uiteenlopende stockfoto’s in de branche. Ze zetten hun grote bereik prachtig in om enkele goede doelen te steunen.

10. FOODIESFEED >

Zoek je een foodfoto, start dan hier. Het is een initiatief van foodfotograaf Jakub Kapusnak waarbij hij zijn eigen foto’s aanbiedt en inzendingen van andere food-fotografen. Super kwaliteit en ondanks de beperkte hoeveelheid (zo’n 1600 afbeeldingen) is het heel divers. Juist heerlijk overzichtelijk. Van complete ‘foodtafels’ tot artistiek fruit, dampend kopje koffie en specerijen explosies. #foodporn alom.Bron: Shopify

instagram