Alles wat je moet weten over professionele fotografie voor vrouwelijke ondernemers

Je wilt je eigen bedrijf starten of je hebt net een bedrijf opgezet. Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Als ondernemer is het belangrijk dat je professionaliteit uitstraalt, zowel op je website, social media en andere uitingen. Foto’s zeggen dan ook veel over je bedrijf en wat je uitstraalt. Wil je professionele foto’s laten maken door een fotograaf? In dit blogartikel beschrijven wij waar je als vrouwelijke ondernemer rekening mee moet houden en wat je kunt verwachten tijdens een fotoshoot.

Locatie   

Bespreek samen met de fotograaf wat bij je past qua foto’s en wat je hiermee wil uitstralen. Zo kun je bijvoorbeeld zakelijke foto’s op locatie laten maken, zoals op kantoor, bij je werkplek. Je foto’s hoeven natuurlijk niet allemaal heel erg zakelijk te zijn, hier kunnen we variatie in brengen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om foto’s te laten maken in de fotostudio, of juist op locaties zoals hotels, restaurants of andere openbare gelegenheden. Een fotoshoot op locatie is waar ik als fotografe in ben gespecialiseerd. Zo kun je denken aan het gebouw ‘het forum’ in Groningen, die ik als shoot locatie gebruik. Als fotograaf kijk ik dan ook naar verschillende achtergronden om zo variatie in de foto’s te brengen. Zo probeer ik variatie te vinden qua sfeer, bijvoorbeeld van ‘clean’, licht en wat zakelijker naar kleurrijk of juist chic. Buiten locaties zijn ook zeker een goede optie voor een goede zakelijke foto. Denk aan foto’s in de natuur of juist in de stad. Ook probeer ik variatie in de foto’s te brengen, denk aan portretfoto’s of juist een paar foto’s van verder weg.

Styling

De styling is ook een belangrijk onderdeel van de fotoshoot. Kleding zegt veel over wat je wilt uitstralen. (Denk ook aan o.a. foto’s voor je profielfoto op social media). Trek wel iets aan waar jij je prettig invoelt. Je kunt eventueel inspiratie opdoen op Pinterest door bijvoorbeeld te zoeken op ‘zakelijke kleding dames’, zodat het misschien makkelijker wordt om een outfit samen te stellen. Maar dit is natuurlijk geen ‘must’, trek vooral iets aan wat bij jou past. Als fotograaf adviseer ik altijd om een tweede set kleding mee te nemen naar de fotoshoot, of eventueel nog meer setjes. Zo hebben we meer variatie in de foto’s. Het is belangrijk dat de kleding netjes is, dus niet gekreukt. 

Een ander deel van de styling is de visagie. Wanneer je graag je haar en make-up zou willen laten doen kan ik je eventueel helpen aan connecties. Zorg dat de make-up ook weer past bij jezelf, maar ik adviseer wel om net even iets meer met je haar en make up te doen dan normaal. Kijk daarnaast ook naar je nagels, lak je nagels met een leuk en bijpassend kleurtje! 

Kleur van je kleding

Zoals hierboven al beschreven zegt kleding veel over jou als persoon. Daarnaast zegt dit ook veel over je onderneming. Houd dus qua kleur rekening met je huisstijl en of een kleur die bij je past. Sommige kleuren zullen je teint / gelaat doffer maken of juist stralender. Creëer ook contrast in je kleding door niet alleen maar één kleur aan te trekken. Bedenk ook van tevoren wat voor kleur achtergrond je graag zou willen op de foto. Wanneer je veel witte tinten hebt en je wilt graag een witte achtergrond, dan zul je in de foto’s terugzien dat je wegvalt in de achtergrond. Als fotograaf adviseer ik vrouwelijke ondernemers ook altijd om geen kleding met kleine streepjes of ruitjes aan te trekken.

Fotoshoot met juridisch adviseur en mediator, Nadine en Bertine – Straling en imminga

Ik heb gewerkt met twee ondernemers, om foto’s te maken voor de website. Beide hebben ze dan ook de kleding aangepast op de huisstijl, namelijk de kleur paars. Hier hebben zij ook hun wensen met mij besproken over de uitstraling van de foto’s. Zo zijn de foto’s vriendelijk maar toch krachtig geworden. 

Nadine en Bertine: “Hoi Leonie, We vonden het heel leuk vandaag!
En dat is ook belangrijk, dat het leuk is:) Want dat zie je ook terug in de foto’s.

We hebben gekozen voor een omgeving die licht en ‘clean’ is met transparante materialen. Qua compositie heb ik gekozen voor strakke lijnen, waardoor de sfeer in de foto’s, helder en zakelijk is, maar met een glimlach. Voor de locatie hebben we het Forum gebruikt in Groningen. Ben je zelf als werkgever of alleenstaande ondernemer, nog op zoek naar professionele foto’s voor je website, social media of andere uitingen, die je kunt gebruiken voor je bedrijf? Neem dan eens een kijkje op mijn website: https://www.leoniekuizenga.nl/fotografie-vrouwelijke-ondernemer-2/ 

zakenvrouw en jurist op trap bij raam
zakenvrouw en jurist voor raam bij muur
zakenvrouw en jurist buiten op straat
instagram